Diamant pris

Diamant pris – tre riktlinjer som hjälper dig att hitta rätt diamantpris

I denna artikel går vi igenom tre riktlinjer som hjälper dig att hitta rätt diamant pris. Diamantpriser varierar markant beroende på diamantens form, slipning, klarhet och färg och carat. Priset för en 1 carat diamant kan vara alltifrån 15 000 kronor till mer än 160 000 kronor för en väldigt välslipad diamant med hög kvalitet.

En 2 carat diamant kan kosta så lite som 60 000 kronor eller så mycket som 800 000  kronor. Även här är priset på diamanten beroende  på  form, slipning, klarhet och färggrad. Som du ser så skiljer sig prisnivåerna på diamanter väldigt mycket. En del diamanter kan kosta tio gånger mer än andra diamanter och detta trotts att de har lika många carat.

Hur kommer då det sig? Diamantpriset beror på en rad olika parametrar och det är därför väldigt svårt att ge en exakt prisuppskattning. De viktigaste parametrarna som påverkar diamantpriset är de “the four Cs”, nämligen cut, clarity, color och carat. Du kan läsa mer om de fyra Cna slipning, klarhet, färg och carat genom att klicka här.

Här är ett axplock av diamanter som är billiga just nu:

Svensktillverkad diamantring i 18k vitt guld från Eva Attling med en böna täckt av diamanter i briljant 0.18 ct tw. Just nu endast 14 900 kr. Klicka här för att läsa mer…

Diamantring inspirerad av vikingarnas designtraditioner inom ringar. Ringen består av 26 st. små diamanter om totalt 0.12 ct tw/si briljant. Priset just nu för denna ring är 9 900 kr. Klicka här för att läsa mer…

Vacker solitärring med briliantslipad diamant i 18 karat guld och diamant i 0.19 ct tw/vs, just nu för endast 17 900 kr. Klicka här för att läsa mer…

Ju bättre en diamants 4Cn är, dessto mer värd är diamanten – med andra ord, ju mer kvalitativ diamanten är, desto högre kommer diamantens pris att vara. Detta innebär inte att det är omöjligt att hitta en diamant av hög kvalite utan att betala en förmögenhet.

Att köpa en diamant till rätt pris handlar om att prioritera. Att fokusera på de parametrar som styr diamantens utseende och kvalite, samtidigt som du undviker att spendera pengar på oväsentliga parametrar.

Riktlinjer för att köpa en diamant till ett bra pris
För att komma fram till vad som är ett bra pris på en diamant så måste du först veta vad för slags diamant du letar efter och vad du betalar för. Du måste försäkra dig om att du fokuserar på de viktigaste parametrarna för att inte köpa fel diamant. Att fundera ut hur mycket ska man betala för en förlovningsring är inte lätt. Att räkna ut hur man ska få det bästa värdet för sina pengar när man köper en diamant är minst lika svårt.

1. Endast diamanter med certifiering
Om diamanten som du köper har ett pris på mer än 10 000 kronor så är det ett absolut måste att diamanten är certifierad. Det enda sättet att försäkra sig om att få det du köper är om diamanten kommer med ett certifikat. Inte alla certifikat är jämvärdiga. GIA och AGS är de två världsledande certifierarna av diamanter.

2. Diamantkvalitet
Nu när vi vet vilka diamantcertifikat som är relevant så är nästa steg att förstå alla de parameterar som anges på certifikatet. Dessa parametrar är kritiska för att bestäma diamantens kvalitet. Återigen så är det de fyra  Cna som som är viktiga – cut, clarity, color och carat.

Låt oss börja med att fokusera på diamantens färg. Om du väljer att köpa en elegant solitairering så kan du fokusera på J+ för att maximera värdet. Å andra sidan, om du väljer att köpa en haloring så är det rekommenderat att hålla sig till H+.Detta är en anning förvirrande. Det är inte lätt göra rätt avvägande och prioritera rätt diamanatkvalite, form och proportioner.

3. Jämför diamant pris hos olika online juvelerare
Det enklaste sättet att ta reda på ett bra diamant pris är att jämföra diamanter och dess priser med varandra. I Sverige finns det ett par ledande online juvelerare som erbjuder ett stort utbud av diamanter till bra priser. En diamantbutik kommer alltid att ha högre priser än online juvelerare.

Share