köpa diamanter utomlands

Köpa diamanter utomlands – fördelar och nackdelar

Funderingar kring att köpa diamanter utomlands är vanligt och naturligt. Diamantutbudet är relativt begränsat i Sverige och priserna är inte de bästa. Diamantindustrin och handel med diamanter har genom tiderna präglats av en stark internationell karaktär. Det är inte ovanligt att en diamant bryts och utvinns i ett land,  genomgår slipning och polering i ett annat land, för att sedan säljas på marknaden i ett tredje land.

Man kan då fråga sig varför man som svensk inte kan åta sig en resa till en av världens många diamantcentra.  Borde inte diamantutbudet vara större och diamantpriserna mer konkurrenskraftiga i diamantcentrum som Antwerpren, Dubai, New York eller London? Oavsett om man köper diamanter utomlands, i Sverige eller på nätet så är diamantköpet en relativt lång köpprocess. Kunden bör vara vällinformerad  och känna till de viktigaste faktorerna som påverkar diamantens kvalite och pris.

Förvisso är utbud och priser på diamanter bättre i en rad olika diamantcentra runt om i världen. Men det finns andra faktorer som du som diamantköpare måste ha i åtankarna när du köper diamanter. Överser du dem så ökar risken att du gör ett felköp.
I denna artikel går vi igenom de ledande diamantcentra runt om i världen för dig  som går i tankar att köpa diamanter utomlands. Vi avslutar artikeln med en sammanfattning av de tre bästa städerna för dig som är intresserad av att köpa diamanter utomlands.

Här är ett axplock av diamanter som är billiga just nu:

Svensktillverkad diamantring i 18k vitt guld från Eva Attling med en böna täckt av diamanter i briljant 0.18 ct tw. Just nu endast 14 900 kr. Klicka här för att läsa mer…

Diamantring inspirerad av vikingarnas designtraditioner inom ringar. Ringen består av 26 st. små diamanter om totalt 0.12 ct tw/si briljant. Priset just nu för denna ring är 9 900 kr. Klicka här för att läsa mer…

Vacker solitärring med briliantslipad diamant i 18 karat guld och diamant i 0.19 ct tw/vs, just nu för endast 17 900 kr. Klicka här för att läsa mer…

Men vi börjar med en sammanfattning av 4 saker som är viktiga att ha i åtankarna när du köper diamanter utomlands.

Diamantpriser utomlands
Diamantpriser utomlands kan i en del fall vara markant lägre än de diamantpriser som du hittar hos din svenska juvelerare. Men om du väljer att köpa diamanter på nätet så kan du likväl hitta diamanter till bra priser – runt 50-70% lägre än hos en svensk diamantförsäljare. Frågan är därmed om det är värt att ta risken att köpa diamanter utomlands om du inte är säker på att du kan få ett lika lågt pris.

Utbud av diamanter utomlands
De ledande diamanthubbarna har ett enormt utbud av diamanter som du inte hittar på den svenska marknaden. Detta är till din fördel. Men välrenomerade juvelerare som säljer diamanter på nätet erbjuder också ett enormt utbud. Via deras hemsidor kan du enkelt och snabbt jämföra olika alternativ utan att behöva flyga utomlands, vilket leder oss till nästa punkt.

Diamanter utomlands eller på nätet
Närhet. Är det vekligen värt att företa sig en resa utomlands för att köpa diamanter. Om du vill byta ut eller lämna tillbaks diamanten – vad finns det då för lösningar? Väljer du att köpa diamanter på nätet så erbjuder välrenomerade juvelerare en retur-policy. Därtill kan beställa diamanten snabbt och enkelt hemmifrån.

Säkerhet och kvalite
Köp endast diamanter som är certifierade av välrenomerade diamantinstitut. En hel del diamanter som säljs utomlands kommer med förfalskade certifikat. 
Detta innebär inte att alla juvelerare i de städer vi listar här inte är legitima aktörer. Hemligheten är att säkerställa att du köper din diamant med ett riktigt certifkat och från en trovärdig och legitim diamantförsäljare. Detta är fullt möjligt men lättare sagt än gjort då man befinner sig på främmande ort.

Ett bra alternativ till utomlandsköp är att att köpa en diamant på nätet från en rekommenderad online juvelerare som säljer diamanterna med certifikat från etablerade diamantutvärderare.

Köpa diamanter utomlands – en genomgång av de ledande diamantstäderna

Köpa diamanter i Antwerpen, Belgien
Runt 84 % av alla utvunna diamanter hamnar för eller senare i Antwerpen, Europas diamantcentrum. Antwerpen blev Europas ledande centrum för diamantindustrin först efter andra världskriget då staden övertog både London och Amsterdam – två städer som historiskt sett var ledande inom den europeaiska diamanthandelen. Detta skedde tack vare framgångsrika och riktade insatser från den lokala diamantindustrin och Belgiska staten för att uppmuntra import och export av diamanter.

Köpa diamanter i Bangkok, Thailand
En av sydostasiens största ädelstens- och diamantmarknad finner du i Bangkok, Thailands huvudstad. Men det betyder inte nödvändigtvis att det är värt att köpa diamanter i Bangkok – Thailand utvinner och bryter inte diamanter. Inte heller är Bangkok eller Thailand överlag ett centrum för diamantslipning. Slutligen så är Bangkok inte heller ett centrum för diamanthandel. 

En av anledningarna till att många antar och är intresserade av att köpa diamanter i Bangkok är för att Thailand generellt sett erbjuder många varor till ett lägre pris än i väst. Därtill är Thailand ett mycket populärt resemål för svenska turister som söker att utnyttja faktumet att de redan befinner sig i ett lågkostnadslans. Slutligen, Thailand är mer känt för safirer – så att köpa en safir i Thailand kan därför vara en bra startpunkt.

Köpa diamanter i Dubai, UAE
Att köpa diamanter i Dubai har blivit allt mer populärt tack vare förbättrade flygförbindelser mellan Sverige och Dubai. Det är framförallt Dubais geografiska läge som gjort att staden har blivit ett centrum för diamanthandel. Det är Dubais läge mellan Sydamerika och Afrika, där världens flesta diamantgruvor finns, och Indien där en större del av alla diamanter slipas, som hjälpt staden att växa till världens tredje största diamantcentrum.

För dig som undrar etiken runt diamanter i UAE så är det intressant att anmärka att UAE var det första landet i arabvärlden att ansluta sig till Kimberly processen 2003.

Köpa diamanter i Kapstaden, Sydafrika Köpa diamanter i Sydafrika
Idag utvinns knappt några diamanter i Sydafrika. Istället är Sydafrika en regional hub för diamantindustrin i södra afrika. Det är framförallt Botswana som står för utviningen.

Expertisen inom process och slipning finns dock kvar. Tillsammans med uppmuntran från den Sydafrikanska staten så har diamantindustrin fortsatt att blomstra. 2019 producerade Sydafrika 7.2 miljoner carat diamanter och sålde under samma år för totalt R13.3 miljarder. Över 15.000 sydafrikaner jobbar inom diamantindustrin.

Köpa diamanter i London, UK
Storbritanniens diamanthub  London och dess diamantdistrikt Hatton Gardens, erbjuder runt 55 juvelerarbutiker. De flesta tar emot drop ins men för större inköp som till exempel en förlovningsring med diamant så är det rekommenderat att boka in ett besök först.

Köpa diamanter i Mumbai, Indien
Att diamanter kan fyndas i Indien i städer som Mumbai är välkänt. Mumbai är ledande i Indien när det gäller diamanthandel. En lång tradition av slipning, polering och ett imponerande nätverk av kontakter för inköp av rådiamanter från södra Afrika och Ryssland, har gjort Mumbai till viktig plats för den internationella diamanthandeln. Men det är inte bara en lång tradition av slipning, polering och nätverk som gjort Mumbai till ett centra. Det är även tillgången till konkurrenskraftig och duktig arbetskraft. Precis som många andra platser runt om i världen så är det möjligt att fynda och hitta diamanter till ett bättre pris än i Sverige. Men du måste alltid försäkra dig om att du verkligen köper en äkta vara och med ett legitimt certifikat – ofta innebär detta att du måste hitta rätt diamanthandlare. För den som inte känner till diamantmarknaden i Indien och dess aktörer, kan detta vara en utmaning.

Köpa diamanter i New York, USA
Den kanske mest berömda diamanthubben i världen är diamantdistriktet på 47e gatan mellan den 5e och 6 avenun på Manhattan. Detta distrik är fullt av juvelerarbutiker som tar emot drop ins. Nästintil alla diamanter du finner i distriktet är nya och hamnar slutligen i New York efter en lång flödeskedja som till exempel följande: en diamantutvinnare i södra afrika bryter diamanter som sedan säljs ”råa” eller oslipade i London. Dessa diamanter säljs vidare till en aktör i diamantdistriktet i Antwerpen för att sedan säljas vidare till Mumbai eller Gujarat i Indien för polering och slipning. Diamantstenarna anländer slutligen till New York där den säljs vidare till en diamanthandlare.  Diamantdistriktet i New York är en fascinerade plats – för dig som är intresserad så rekommenderar vi Smithsonian Magazines artikel som du kan ta del av här.

Köpa diamanter i Tel Aviv, Israel
Tel Avivs diamantbörs går under namnet ”Bursa”, vilket är hebreiska för börs. Runt 40-50% av världens diamanter passerar detta diamantcentrum som genererar 5 miljarder dollar om året i export. På diamantbörsen jobbar över 15 000 personer. Själva börsen är dock inte öppen för allmänheten.

Vilka möjligheter finns då för dig som vill köpa en diamant i Tel Aviv? Guidade turer finns att tillgå och möjligheten att köpa diamanter för grossistpriser. Alternativt, om du blir inbjuden av någon om jobbar inne på börsen vilket möjliggör för dig att köpa diamanter inne på börsen. Slutligen finns det ett antal juvelerarbutiker utanför börsen som erbjuder diamanter till bra pris.


Köpa diamanter utomlands – sammanfattning

Det finns ett flertal diamantcentra runt om i världen. Av de ovannämnda städerna sticker 3 alternativ ut som bättre lämpade för den som har beslutat sig för att köpa en diamant utomlands. Baserat på pris, utbud, närhet och säkerhet och kvalite, har vi kommit fram till att Antwerpen, New York och London är de bästa alternativen för svenskar som vill köpta diamanter utomlands.

Detta på grund av att det är enkelt att ta sig till dessa städer från Sverige, jämte stort utbud av diamanter till konkurrenskraftiga priser. Men även om det finns ett mervärde i att köpa diamanter utomlands i dessa städer så innebär det inte nödvändigtvis att alla diamantköp där är bra köp. Det är mycket som man måste ha i åtankarna när man köper diamanter utomlands som man slipper när man köper diamanter online.

Först och främst måste du säkerställa att diamanten du köper är certifierad – att hitta en diamantbutik som du kan förlita dig på i ett främmande land är inte alltid lätt. Därtill är det inte alltid möjligt att returnera eller byta ut diamanten om den inte skulle passa.

Dessa två problem har du inte om du istället väljer att beställa en diamant på nätet. Prismässigt erbjuder online juvelerare priser som är runt 50-70% lägre än i de svenska butikerna – vilket är lika lågt eller lägre än de diamantpriser som du normalt sett finner i Antwerpen och New York. Priserna i London är däremot bara runt 10-20% lägre än i Sverige.

Sammantaget kan det definitivt vara fördelaktigt att köpa diamanter utomlands. Men dessa fördelar kan du också gagna dig av, samt slippa en del orosmoment, om du istället köper diamanter på nätet från en välrenomerad juvelerare.

Share