Labbodlade Diamanter | Köpa labbodlade diamanter online eller inte?

Labbodlade diamanter eller så kallade syntetiska diamanter, är diamanter som framställs i laboratorium. De är kemiskt, fysiskt och optiskt identiska med naturliga diamanter.

Skillnaden mellan naturliga och labbodlade diamanter är att de senare inte har några defekter, högre koldioxidavtryck och kostar mindre. En labbodlad diamant är runt 20-30% billigare än naturliga diamanter – vilket gör den till ett populärt alternativ för den som söker ett alternativ till naturliga ädelstenar.

Ädelstenar är färgrika, romantiska och personliga. De har symbolisk mening för den som bär ädelstenarna. Men ädelstenar är också åtråvärda och utbudet är ofta begränsat och därmed är priserna höga.

Labbodlade diamanter är ett svar på detta – de är nästintill perfekta och kan skapas i en kontrollerad miljö inom bara 20-30 veckor.

Det ter sig därför naturligt att just ädelstenar av de dyrare arterna ofta framställs i laboratorier såsom safirer, emeralder, och opaler. Tack vare dagens teknologi så kan man alltså hitta högkvalitativa ädelstenar till låga priser.

Men är prisaspekten och kvaliten de enda förklaringarna till den ökande efterfrågan på just labbodlade diamanter?

 

Här är ett axplock av diamanter som är billiga just nu:

Svensktillverkad diamantring i 18k vitt guld från Eva Attling med en böna täckt av diamanter i briljant 0.18 ct tw. Just nu endast 14 900 kr. Klicka här för att läsa mer…

Diamantring inspirerad av vikingarnas designtraditioner inom ringar. Ringen består av 26 st. små diamanter om totalt 0.12 ct tw/si briljant. Priset just nu för denna ring är 9 900 kr. Klicka här för att läsa mer…

Vacker solitärring med briliantslipad diamant i 18 karat guld och diamant i 0.19 ct tw/vs, just nu för endast 17 900 kr. Klicka här för att läsa mer…

 

Inte bara priset för labbodlade diamanter lockar

Utöver möjligheten att hitta en högkvalitativ diamant till ett bra pris så erbjuder labbodlade diamanter dig en miljövänlig och hållbar lösning.

Eftersom labbodlade diamanter framställs i labboratorium förorsakar processen inte samma föroreningar som är förenade med diamandbrytning.

Få är medvetna om att brytning och gruvdrift är stora förorenare och orsakar stora mängder av Co2-utsläpp.

En annan aspekt är vattenförbrukningen. Att bryta diamanter kräver mycket vatten (573 liter) medan labbodlade diamanter bara kräver en sjättedel.

Energimässigt så krävs det ca 538.5 miljoner joules per carat medan en labbodlad kräver ca 250 miljoner.

Nackdelar med labbodlade diamanter

För många kan den unika innebörden av en diamant försvinna om den är framställd i ett laboratorium och saknar defekter. Många anser att det är just defekterna som gör naturliga diamanter unika.

Trots att labbodlade diamanter ökat i popularitet har många en felaktig uppfattning. Det är därför alltid en risk att folk höjer på ögonbrynen när de hör att man köpt eller bär en labbodlad diamant.

Men slutligen så föredrar många känslan av att bära en helt unik diamant som är skapad av naturen.

Share