köpa diamanter

Köpa diamanter – en praktisk steg-för-steg guide till diamantköp

För dig som är intresserad av att köpa diamanter hos en online juvelerare eller i butik har vi författat en steg-för-steg guide.

Steg 1 – bestäm dig för den rätta diamantformen

Som första steg är det viktigt att ta reda på vilken form på diamanten  förderar mottagaren föredrar. Eftersom många bär sin diamantring på daglig basis, är det viktigt välja en diamant med den rätta formen. Ett populärt och säkert alternativ för dig som inte är säker på vilken form som är rätt är en klassisk rund diamant. Den runda diamanten anses tidlös och har genom tiderna varit den vanligaste slipningen.

Steg 2 – förstå de 4 Cna

Oavsett hur vacker diamanten ser ut så är det svårt att säkerställa dess riktiga kvalite. Det är därför viktigt att lära sig grunderna om de fyra Cna. Grundläggande kunskap om de fyra Cna/4Cs kommer att hjälpa dig att hitta den perfekta diamanten. Denna grundläggande kunskap kommer också att öppna dina vyer och hjälpa dig att förstå faktorerna som avgör en diamants värde och pris och detta är viktiga faktorer när du planerar att köpa diamanter.

Här är ett axplock av diamanter som är billiga just nu:

Svensktillverkad diamantring i 18k vitt guld från Eva Attling med en böna täckt av diamanter i briljant 0.18 ct tw. Just nu endast 14 900 kr. Klicka här för att läsa mer…

Diamantring inspirerad av vikingarnas designtraditioner inom ringar. Ringen består av 26 st. små diamanter om totalt 0.12 ct tw/si briljant. Priset just nu för denna ring är 9 900 kr. Klicka här för att läsa mer…

Vacker solitärring med briliantslipad diamant i 18 karat guld och diamant i 0.19 ct tw/vs, just nu för endast 17 900 kr. Klicka här för att läsa mer…

Färg
I de flesta diamanter så  relaterar termen färg paradoxallt nog till avsaknaden av färg. Ju mindre färg man finner i stenen dessto mer dyrbar är den. En del färgskillnader är så minutiösa och svåra att identifiera men påverkar trots det både kvalite och pris på diamanten. Den mest populära klassificeringen av diamantfärg är den internationella färgkallan D-Z. Det är också denna färgskala som tillämpas hos de flesta online juvelerare. 

Klarhet
Klarhet mäter mängden, storleken och placeringen av inneslutningar och utvändiga fläckar som kan identifieras i en diamant. De diamanter som har mindre inneslutningar eller fläckar får en högre gradering på klarhetskalan. Diamanter med signifikanta imperfektioner får en lägre gradering. Att diamanter inte är perfekta är inte förvånande utan helt naturligt. Inneslutningar har tillkommit under diamantstenens bildande för miljontals år sedan och ofta som ett resultat av kväveatomer och järn om penetrerat in i stenen.

Det är tack vare inneslutningar och de imperfektioner som de för med sig som vi idag kan urskilja en diamant från en konstgjord diamant eller en så kallad labbdiamant.  En diamant är alltså aldrig perfekt – men ju renare eller klarare den är, dessto mer är den värd. Det är just därför det är viktigt att identifiera imperfektionerna och dess storlek och förstå hur dem påverkar diamantstenens utseende och pris. De flesta imperfektioner är nästintill omöjliga för det otränade ögat att identifiera – varken med eller utan mikroskop. Det är därför viktigt att alltid kontrollera att diamantens klarhetsgrad har fastställts av ett etablerat diamantinstitut som till exempel GIA.

Slipning
Slipning eller diamond cut, har faktiskt inget att göra med diamantstenens form utan kvaliten på hur fasetterna är slipade. Fasetter är de olika delarna av diamanten. En välslipad diamant kräver en hög nivå av yrkesskicklighet.  Slipningsgraderingen löper from Excellent (nästintill perfekt) till Poor (lägsta slipningsnivån)

Carat
Carat är ett en massenhet för diamanter. Sedan början av 1900-talet är Carat den vanligaste enheten för att väga diamanter i västvärlden. Generellt sett så är en diamant mer värd ju högre carat stenen har. Trots det kan två diamanter med samma carat ha väldigt olika kvalite och prissättning. Detta beror på att caratvikten inte är den avgörande faktorn eftersom man gör en helhetsbesömning och tar de andra tre Cna i beaktning.


Steg 3 – bekanta dig med olika ädelmetaller för diamantringen

Det är naturligt att  fokusera på diamanten när du köper en diamantring. Men det är också viktigt att bekanta sig med de olika metallerna som används i diamantringarna. Det är trots allt ringen som är bas och håller ihop alla ädelstenar. I de flesta fall väljs en av följande ädelmetaller: guld, silver eller platina/platinum. Men alternativa metaller som cobalt och titanium ökar i popularitet. Varje metall har sina fördelar och nackdelar. En bra juvelerare hjälper dig att välja rätt när du vill köpa diamanter.

 

Steg 4 –  Säkerställ ringstorleken

De flesta online juvelerare skickar en storleksmätare hem till kunden och/eller ebjuder andra metoder för att säkerställa rätt storlek.

Steg 5 – Välj en välrenomerad och pålitlig diamant juvelerare

En juvelerare borde vara öppen för en dialog med sina kunder och  förklara hur man ska gå tillväga för att köpa diamanter. Men det är inte allt – en juvelare borde också ha ett stort utbud och bra priser jämte en bra retur policy. Sist men inte minst borde juvelaren erbjuda certifierade diamanter – det är framförallt  diamantcertifikat från välrenomerade GIA och AGS som du bör förlita dig på.

 

Steg 6 – Be om att få se diamantcertifikatet

Ett diamantcertifikat bekräftar diamantens fyra Cn efter att en gradering gjorts av en auktoriserad expert. Ofta har certifierade diamanter sitt unika certifikatsnummer ingraverat –  ett number som är omöjligt att se med blotta ögat. De två ledande certifieringsinsitutien inom diamantindustrin är GIA och IGI.

Share